laupäev, 24. märts 2018

Kohupiima-porgandivorm - magustoit, mõeldes lähenevale rannahooajale ;-)



Täna võib lehest lugeda, mida tuntud laulja Stig Rästa süüa armastab, eelmisel laupäeval aga kirjutasin porgandist. Praegusel aastaajal, mil kodumaise värske kraami saabumiseni on veel paar kuud vaja oodata, aga mullune kraam juba otsakorral, on tore, et köögiviljad (nt peet, kaalikas, porgand) veel ilusti võtta on ja meid hädavajalike toitainetega (vitamiinid, mineraal- ja kiudained) varustavad. Porgand on tõeliselt kasulik aedvili ja minul on see talvisel ajal praktiliselt igapäevaselt menüüs. Krõmpsutan porgandit niisama, riivin salatitesse, lisan hautistesse, putrudesse, suppidesse ja isegi vahel aasiapärastesse karridesse ning küpsetisedki ei pääse porgandist nagu näha :D Juba väiksest peale olen suur porgandisõber olnud - talvel sõime õega purgis olevat porgandipüreed (naudin seda ka täiskasvanuna) ja suvel “harvendasime” igapäevaselt maal vanaema juures põllul progandipeenrast eriliselt magusaid krõmpse peeneid vilju. Mulle meeldib, et kodumaist porgandit on aastaringselt igas poes saada ja pidevalt on mul vähemalt üks pakk neid ka külmkapis. Kusjuures, kui küsisin Stigilt, mis on kolm asja, mis temal alati külmas on, siis üks neist oli ka just porgandid, teised kaks olid munad ja piim :)

Porgand on muideks kogu põhjapoolkeral üks tähtsamaid tervislikke talviseid köögivilju, eriti kasulik on see aga kasvavatele lastele. Seda kirjutas Heino Kiik oma surematus teoses “Maailma viljad” ja selles osas ei ole ligi 30 aastaga midagi muutunud. Miks porgand nii hea on, seda kirjutasin eelmisel nädalal LP-s, kus ilmus ka praegune kergelt vürtsika küpsetise retsept.

Mõnus porgandi-kohupiimavorm sündis juba rohkem kui aasta tagasi tänu sellele, et tahtsin teha eriliselt “taljesõbralikku” kohupiimamaiust, kus kõik komponendid oleksid kasulikud. Olen nüüdseks seda porgandiga vormi mitu korda teinud ja minu jaoks on see hästi mõnus tervislik magustoit, mille nautimisega end eriti tagasi hoidma ei pea. Mitte, et ma muidu (enda tehtud) maiustele “ei” ütleks, aga see kohupiimaküpsetis on küll selline, mille söömine ei peaks ka kõige suuremas dieeditajas süümekaid tekitama, minusugusest magusasõbrast rääkimata ;-)

300 g on päris suur kogus porgandit, niiet vabalt võid seda vähendada. Kes soovib magusamat vormi, saab rohkem suhkrut tainasse panna. Seetõttu soovitan kindlasti kohupiima-porgandimassi enne küpsetamist proovida, et magusus oleks paigas. Mandlilaastud saab kas laotada vormile enne küpsetamist või röstida kuival pannil ja siis hoopis pärast ahjust võtmist peale puistata.


300 g puhastatud ja peenelt riivitud porgandit
3 suurt muna
2 sl suhkrut
600 g (3 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
50 g õlivaba mandlijahu, toortatra- või nisujahu
0,5 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
0,5 tl jahvatatud ingverit
peotäis või kaks mandlilaaste
u 50 g võid (soovi korral)

Puhasta ja riivi porgandid. Klopi munad kausis kergelt suhkruga lahti, lisa kohupiim, jahu ja maitseained. Sega ühtlaseks massiks, seejärel lisa porgandid ja sega läbi. Tõsta tainas u 20X20 cm läbimõõduga neljakandilisse vormi, mis on kaetud küpsetuspaberiga või võiga määritud ja jahuga üle puistatud.

Puista soovi korral peale tükeldatud või, seejärel mandlilaastud ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 45 minutit, vajadusel rohkem, kuni vorm on tahenenud ja hakkab pealt kergelt kuldseks muutuma. Lase vormis jahtuda, kata vorm kilega ja hoia söömiseni külmkapis. 


Kommentaare ei ole: