pühapäev, 25. veebruar 2018

Eriti lihtne kilupirukas lehttainaga




Eesti Vabariigi 100. aastapäev on meile kõigile suur õnn ja privileeg ning ma usun, et oluline sündmus sai ka vääriliselt tähistatud. Palju õnne veelkord meile kõigile!!! 

Mina olin seekord sõprade juures väiksel peol, kus laual olid kõik “kohustuslikud” toidud alates ülimaitsvatest vutimunadega kiluvõileibadest lõpetades ise tehtud kartulisalati ja singirullidega. Magusast oli laual muuhulgas ka vana hea küpsisekook Kirju Koer, niiet mõtlesin enda blogis olevat Kirju Koera retsepti meelde tuletada. See on jälle üks superhea näide sellest, kuidas üliväikese vaevaga valmib asi, mida kõik alati fännavad!

Kuna küpsetamiseks jäi aega ülimalt napiks, sest reedene sõbra sünnipäeva tähistamine võttis laupäevast suure tüki magusa une näol ära, otsustasin teha ülimalt lihtsa ja vähese vaevaga valmiva piruka. Olen selliseid lehetaina ja kiluga pirukaid ennegi teinud ja alati lisanud ka mõnda aedvilja, nt kergelt praetud sibulat või porrut, kirsstomateid. Seekordne retsept sai aga paika küpsetamise käigus, nt jäi mul ikkagi aega napiks, et hakata veel sibulat hakkima ja täidist tegin ka ikkagi rohkem, kui algselt plaanisin. Õnneks sai kõik ilusti kirja ja enne minekut kiired fotojäädvustusedki tehtud, niiet saan seda retsepti täna jagada :)

Kilupirukas sobib lauale panna ka muul ajal (mina olen seda oma sünnipäevalgi pakkunud), samas saab siin ilusti ära kasutada vabariigi aastapäevast üle jäänud kilud. Kiluvõileva isu on ilmselt enamikel meist niikuinii üsna pikaks ajaks otsas ;-)

Soola ega pipart ei ole vaja täidisele lisada, sest kilud on ise nii maitsekad, samuti on tainas ja sulatatud juust üsna soolased. Kilufilee tähendab, et see on puhastatud kilu. Õnneks müüakse nii fileedena (kuigi mõni pood oli neist eilsel aastapäeval tühjaks ostetud) kui ka saab osta terveid kilusid. Kilude puhastamine tundub tüütu tegevus, aga tegelikult kui seda noa ja kahvliga teha, läheb see üsna kiirelt ja käsi määrimata. Tuleb lihtsalt see õige nipp kätte saada ;-)



400 g ( 1 pakk) võiga pärmilehttainast
180-220 g (1 pakk) toasooja sulatatud juustu
200 g hapukoort
3 suurt muna
2 sl kappareid (soovi korral)
peotäis hakitud tilli
160 g (1 pakk) vürtsikilufileed

Tõsta tainas eelmisel õhtul või vähemalt mõned tunnid enne küpsetamist sügavkülmast külmkappi ja lase sel seal üles sulada. Laota kõik neli tainaplaati küpsetuspaberiga kaetud u 20X30 cm neljakandilisse vormi. Suru tainast 1 cm kõrguselt üles ja kõik nn ülemiknekukohad kinni. Torka tainas tihedalt kahvliga läbi ja küpseta ahjus 220 kraadi juures 5 minutit.

Klopi munad kergelt lahti, sega läbi hapukoore ja sulatatud juustuga. Sega hulka hakitud till ja soovi korral ka kapparid. Laota segu eelküpsetatud tainale ja sellele omakorda kilufileed nahk üleval pool. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 20 minutit kuni täidis on tahenenud ja piruka ääred kuldpruunid. Serveerimisel puista peale veel hakitud tilli. Pirukas on väga hea ka soojalt, aga jahtunult on seda tükkideks lõigata parem.


Kommentaare ei ole: