reede, 8. detsember 2017

Krõbedad pirukad juustu, singi ja vutimunadega


Lapsed ja mehed söövad neid pirukaid eriti hea isuga, aga üllatuslikult sain ka mitmelt inimeselt nende eest kiita (mh saatkonna naistöötajatelt) kui mõned nädalad tagasi Eesti toitu tutvustaval üritusel Eesti esinduses Helsingis süüa tegime. Mõningaid pilte ja menüüd jagasin oma blogi FB-lehel, niiet siia ei hakka praegu pikemat ülevaadet tegema. Blogi Facebook’is on olemas ka ühe Soome toidublogija postitus üritusest, niiet arvestades kogu tagasisidet meie poolt pakutud hommiku- ja õhtusöögile, võib lugeda seda kordaläinuks :)

Juustu, singi ja munaga pirukad on nii kiired ja lihtsad valmistada, et neid saab teha hommikusöögikski, kuid loomulikult eriti hea variant kiireks suupisteks või ootamatutele külalistele pakkumiseks. Pirukate jaoks on väga head nii lehttainas kui ka pärmilehttainas. Soovitan kasutada 100% võiga tainast, mitte margariiniga tehtut. Lisan küpsetisele kodumaist kõvemat tugevamaitselist parmesanilaadset juustu, kuid sobivad tegelikult kõik juustud, mis endale  meeldivad.

Toredat nädalavahetust ja head küpsetamist!

Vaja läheb:
400 g (pärmi) lehttainast
50-100 g meelepärast juustu
50 g hapukoort
1 tl mahedat sinepit (soovi korral)
1 tl kuivatatud punet vm ürte
50-100 g (tükeldatud) suitsusinki, peekonit või suitsuvorsti
8 vutimuna
värskeid ürte või hakitud maitserohelist (nt tüümiani, punet, basiilikut, lehtpeterselli, murulauku) soovi korral peale puistamiseks

Sulata tainas külmkapis ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika kaheksaks ühesuuruseks ruuduks. Lõika terava noaga iga tainaruudu äärest u 0,5 cm kauguselt sellele nö raam ümber, kuid ära tainast lõpuni läbi lõika. Torka tainas raami sees kahvliga tihedalt läbi.

Riivi juust ja sega see läbi hapukoore, pune ja soovi korral ka sinepiga. Määri segu lusikaga tainaruutude sisse, aseta peale suitsuvorsti- või peekoniviilud või tükeldatud sink ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. 

Võta plaat ahjust ja aseta iga ruudu keskele üks vutimuna (võid keskosa enne pisut alla vajutada, kui see on liigselt kerkinud). Tõsta ahjuplaat ahju tagasi ja küpseta veel u 5 minutit kuni munavalge on tahenenud ning taina ääred kuldpruunid ja krõbedad. Puista peale tüümiani- või basiilikulehti vm ürte või maisterohelist ning naudi kohe. Pirukas on parim soojalt. 

Kommentaare ei ole: