reede, 9. juuni 2017

Hooajaline ja tervislik maasikasmuuti



Seda, et blenderil ja blenderil (eesti keeles on tegelikult korrektne kasutada sõna "kannmikser") on vahe, on ilmselt üldteada fakt. Kõik blenderid sobivad ideaalselt marjadest ja pehmetest puuviljadest (nt banaanist) smuutide valmistamiseks, kuid kaugeltki mitte kõik ei ole võimelised purustama jääd, tooreid köögivilju jms ega taga tulemuseks tükkideta siidjat smuutit, mida saaks vabalt ka läbi kõrre juua. Samuti tuleb nõrgemate aparaatide puhul arvestada sellega, et kannu ei tohi panna korraga liiga palju asju, mis tähendab, et suuremate koguste puhul ei saa püreestada kõike korraga, vaid seda tuleb teha osade kaupa.

Olen läbi viinud mitmeid Eesti juurtega Smuutikuninganna Eliq Maraniku raamatuesitlusi (temast olen kirjutanud veel ka siin ja siin) ning kõrvalt vaadates imestanud, kuidas ta saab kõik suvalised asjad ilma tükeldamata blenderisse asetada, selle sõna otseses mõttes ääreni täita ja saada lõpptulemuseks ideaalse tükkideta smuuti. Tema kasutab ühe kindla firma kannmikserit, mille hinnad algavad 600-st eurost (vähemalt Kaubamajas).

Minul on nüüd aga kodus Electrolux Masterpiece kollektsiooni kannmikser (ESB9300), mida ma küll The Smoothie Queen'i u 1000 eurot maksva blenderiga otseselt ei võrdle, kuigi hakkama peaks see saama samamoodi praktiliselt kõigega. Väitmaks seda, et need kaks on täpselt võrdsete omadustega aparaadid, peaks läbi viima objektiivse ja pikaajalise võrdlustesti nagu selles videos, kuid olles nädala aja jooksul oma uut kannmikserit korduvalt kasutanud, ei oska ma hetkel ühtegi asja nimetada, mida ma sellega teha ei saaks. 


Loomulikult on tore, kui blenderil ka ilus välimus on (plastmassi asemel on stiilne metall ja klaas),  kuid veelgi olulisemad on ju ikka aparaadi töökindlus ja mugavus. Kannmikserit valides tuleks  vaadata lõiketerade suurust (parematel on suuremad ja parema ulatuvusega terad) ja kannu laiust (kitsad on ebamugavad), samuti peaks masin ise olema piisavalt võimas (odavamatel ja kehvakestel on võimsust vaid mõnisada W).

Hea oleks, kui lõiketerad oleks kaetud titaaniga, mis tagab nende teravuse aastateks. Üks olulisemaid asju on minu jaoks köögitehnika puhul ka see, et aparaat ei kuumene üle. See Electrolux'i kannmikser teeb ise pause, kui tunneb, et mootor on liiga kuum ja lõpetab ise tegutsemise, kuvades led-ekraanile kirja "hot". See juhtus eelmisel nädalavahetusel ühte muffinitainast tehes, kuna tainas oli väga paks, mis on juba iseenesest  kannmiksrile challenge, lisaks oli selles aga 200 g tükeldamata datleid. Ülekuumenemise andur on sellisel juhul ülioluline, mis ise masina välja lülitab, kui selleks vajadus tekib.

Masterpiece kannmikseril on nupud erinevate kiiruste ja asjade (jää purustamine, supp, smuuti, jook) jaoks ning näiteks kasutades alla kahe minuti kestvat programmi "Smoothie", on tulemuseks selline tükkideta vedel jook, mida saab vabalt kõrt kasutades nautida.

Vaja läheb:
4 dl keefiri
1 suur hästi küps banaan
400 g külmutatud või värskeid maasikaid
2 väikese kuhjaga sl (30 g) (rukki)kama
1 sl (10 g) kanepiseemneid
1-3 sl mett

Aseta kõik asjad blenderisse ja töötle (smuuti-funktsiooni kasutades) ühtlaseks.


Postitus sündis mu oma initsiatiivil, kuid eelkõige tänu Electrolux'ile, kes mulle selle kannmikseri saatis.

Kommentaare ei ole: